Vilka verktyg behöver en grafisk designer?

Det finns många olika programvaror en grafisk designer behöver, och Adobe har blivit en slags standard, även om det finns bra programvaror från andra tillverkare. Det är dock ett säkert kort, att åtminstone lära sig grunderna i dessa program. Först går vi igenom de två grundläggande verktygen, nämligen arbetsplats och dator.

Arbetsplats och dator

Att ha någonstans att sitta och en dator är förstås ett måste för en grafisk designer som jobbar hemifrån. Har man möjlighet är ett eget arbetsrum att föredra, men man kan med fördel söka lediga kontor i Stockholm, för att verkligen kunna utveckla sin verksamhet. Då kan man hyra något litet, där ofta tekniken ingår, exempelvis bra mötesrum och annat som går att boka. När det kommer till dator använder de flesta Mac Book Pro, men PC går precis lika bra, bara systemkraven uppnås på de programvaror man tänkt använda. Man ska heller inte läsa vad de minsta kraven är, utan titta under ”rekommenderade krav”.

Adobe Photoshop

En riktig klassiker för att arbeta med fotografier är Photoshop som de flesta nog hört talas om. Det har dominerat marknaden väldigt länge och har alla finesser man kan tänka sig. Kort och gott, ska man arbeta med foton är det hit man vänder sig. I Photoshop finns de verktyg man behöver för att retuschera och förbättra bildkvalitén. Man kan även använda Photoshop som ett vanligt ritprogram. Ett av de vanligaste filformaten med detta program är JPG.

Adobe Illustrator

Arbetar man med Illustrationer och enbart typsnitt, är det hit man vänder sig. Här arbetar man helst med vektorbaserade projekt. Det inenbär att man kan förstora objekten rejält mycket och bibehålla knivskarpa kanter. Detta passar utmärkt för grafiska former, färger och linjer. Det går förstås att arbeta med fotografier, men det blir snabbt otympligt och långsamt. Några vanliga filformat man arbetar med här är PDF , PNG och SVG.

Adobe Indesign

Arbetar man med både grafiska former, typsnitt och fotografier, vänder man sig till InDesign. Detta kan sägas vara en slags brygga mellan de två ovanstående. Här kan man sätta ihop sin produkt, med foton och texter. In design är bra för att producera olika böcker, broschyrer och liknande alster. Ofta handlar det om sådant som ska till tryck, även om det går att göra lite vad som helst. Ofta blir resultatet i Indesign en PDF, som kan läsas på skärm eller skickas till tryckeri.