Vilka program behövs?

Som grafisk designer är utrustningen inte så stor, även om man såklart kan spendera en hel del pengar på den om man så vill. Beroende på hur man arbetar kan man behöva olika former av program och mjukvara. Det finns en del bra gratisprogram till datorer och surfplattor men vill man ha alla funktioner och en support till programmet får man i regel vara beredd att betala några kronor. Om man ska ha grafisk design som yrke kan det dock var väl spenderade pengar.

Photoshop

Ett av de kanske allra populäraste programmen bland fotografer och grafiska designers är Photoshop och det erbjuder verkligen en hel del funktioner. Det kostar dock en del pengar att köpa om man vill ha den senaste versionen. Det finns dock också gratisprogram som har liknande funktioner men de tenderar att vara lite långsammare och många gånger kan det också vara svårt att anpassa de programmen efter det egna arbetssättet.

Paint

Paint är ett basprogram som finns på de flesta PC-datorer. I programmet finns inte så många funktioner men man kan krympa, beskära och måla på bilder. Paint kan fungera bra för att göra ett färgschema för till exempel ett kommande projekt. Det går också att rita enklare skisser i programmet. Det finns dock inte möjlighet att arbeta i lager eller med olika typer av justeringar och skuggor.

Skapa för hand

Om man skapar sin grafik för hand behöver man i regel inget program. Ska alstren bli digitala behöver de dock komma in i datorn. Då kan bilden scannas och redigeras i valfritt program.