Vägar att arbeta med grafisk design

Det finns många vägar framåt för den som vill arbeta med grafisk design. Förutom den mer traditionella vägen med högskolestudier, är förvånansvärt många grafiker självlärda. Idag är det lätt att lägga ut sina arbeten och få nya jobb på nätet. Med rätt motivation kan det gå snabbt att komma igång som grafisk designer.

Att lära sig på egen hand

Att lära sig grafisk design på egen hand är inte bara väldigt billigt, utan också ett äventyr i sig självt. Man får dock räkna med att det kan ta ett tag innan de större jobben blir aktuella. Många börjar sin bana med att designa t-shirts eller andra prylar. I huvudsak behöver man först och främst bemästra något av de datorprogram som grafiker använder. Att lära sig Adobes olika program är en mycket bra start. Program som Indesign, Illustrator och Photoshop hör till de vanligaste programmen. För dessa finns det mängder av kurser att gå via olika plattformar på nätet. Dessa kostar ibland så lite som ett par hundralappar i månaden. Även på Youtube finns mängder av genomgångar och grundkurser som kan vara väl värda att se igenom.

Att hitta sina första jobb

Den som bemästrar Adobes olika program och vill komma igång med olika jobb, bör leta efter plattformar som Behance eller Upwork. Den som verkligen vill pröva sina vingar kan hitta arbete via en tjänst som erbjuder bemanning i Stockholm. Där kan både arbetsgivare och jobbsökande utforma sina profiler och hitta lämpliga matchningar. Där kan man vanligen få göra mindre arbetsuppgifter mot betalning. Det kan handla om någon som vill ha en ny hemsida, en logotyp eller en snygg illustration. Det kan dock vara frustrerande i början, då man inte har så mycket erfarenhet. Men då bör man minnas att alla måste börja någonstans.

Hitta sin egen nisch

Att arbete med grafisk design kan innebära olika för olika människor. Många kommer först att tänka på affischer och inramade bilder, medan andra tänker på formade föremål och designade bruksföremål. Att arbeta med webbdesign och digitala bilder är vanligt för en grafisk designer. Genom att prova sig fram mellan olika typer av jobb hittar man sedan vad man är bra på och gillar mest att utföra. Att arbeta med grafisk design som en affärsidé kan vara ett mycket givande koncept. Det gäller då att förutom de rent konstnärliga egenskaperna även ha koll på saker som ekonomi och juridik. Det är med andra ord ett krävande yrke.