Kom igång som grafisk designer

Att arbeta som grafisk designer drömmer många om. Den bästa vägen är naturligtvis att gå en längre utbildning på högskolenivå för att nå den drömmen. Men det går faktiskt att slå sig fram i en helt annan riktning och utbilda sig på egen hand. Här kommer några råd på vägen.

Att arbeta som grafisk designer

Det finns många områden som är aktuella för en grafisk designer. Det kan bland annat handla om att utveckla logotyper, tryckprodukter eller design på webben. Oavsett vilket område man är intresserad av, går det utmärkt att lära sig grunderna på egen hand. Blir man tillräckligt duktig kan det till och med räcka för att landa ett jobb på en designbyrå i Malmö där nu många nya designföretag etablerat sig senaste tiden. Men då måste man ha en del erfarenhet, eller åtminstone vara bra på att visa upp vad man kan.

Kostnadsfria utbildningsvägar

De vanligaste programmen man använder som grafisk designer, exempelvis Adobe Illustrator, kan man hitta rätt mycket hjälp till via guider på YouTube. Många utbildningsplattformar erbjuder även gratisveckor där man kan testa på att ladda hem olika kurser. När man lärt sig grunderna gäller det sedan att börja arbeta ihop olika alster. Har man senare tänkt söka arbete som grafisk designer behöver man en typ av portfolio där dessa kan visas. Där är det även bra att visa vägen fram till det färdiga resultatet. En designbyrå vill se hur personen i fråga arbetar och tittar gärna på skisserna fram till det färdiga resultatet. På nätet finns flera olika guider hur man bäst bygger upp en proffsig portfolio.

Att extrajobba som grafisk designer

För många som saknar en gedigen utbildning som grafisk designer kan en väg vara att börja göra småjobb vid sidan om sitt vanliga arbete. Det kan handla om att göra t-shirt tryck eller helt enkelt ha ett Instagram konto där man visar upp olika bilder man gjort. På flera håll på nätet kan man göra uppdrag på frilans, men man får då räkna med att betalningen kan vara något låg. Det gäller dock att börja i liten skala och vartefter söka sig till allt större uppdrag.