Jobba med grafisk design

Alla som har intresse kan jobba med grafisk design, både som hobby men även som ett arbete. Arbetar man som egen företagare finns det massor av olika plattformar på nätet där man kan leta jobb. Här kommer allt du behöver veta.

 

Grunderna först

För att kunna arbeta som grafisk designer behöver man helst ha en bra utbildning, särskilt om man tänkt arbeta för stora firmor på området. Är man tillräckligt intresserad och har tänkt sig jobba med små uppdrag på hobbynivå, eller som egen företagare, finns det fler vägar. Man bör ha grundkunskaper i åtminstone Adobe-programmen. På nätet finns många gratiskurser om hur man kommer igång med dem. Är man helt nybörjare bör man dock inte förvänta sig att man direkt kommer att kunna leva på sitt intresse, men med mycket arbete kan det bli verklighet.

För den som kan grunderna

Den som redan har kommit en bit på vägen bör kolla upp tjänster som Upwork och andra plattformar där jobb utannonseras. Man kan även behöva investera i ordentlig utrustning och bra arbetsbord och arbetsstol, om man tänk lyfta allt till en ny nivå. Via Capcito kan man få ett lånebesked på ett par minuter, och de betalar ut inom 24 timmar. Här finns även olika finansieringsmöjligheter, exempelvis ett tryggt alternativ som Capito Flex, vilket kan finansiera i det lilla företaget vartefter försäljningen stiger eller sjunker. Det är bra att ha en ekonomisk grund att stå på, och finansieringslån ska bara vara en liten del av de pengar man investerar.

Hitta en nisch

På de olika plattformar som erbjuder grafiska designers (även självlärda) olika arbeten, går det ofta till som en tävling. En förfrågan postas, och man får lämna in förslag. Det kan vara en logotyp som efterfrågas eller att göra layout till en hemsida. Betalningen för de olika arbetena varierar stort och kort sagt kan man förvänta sig att jobbets kvalité hör ihop med de pengar som kan betalas ut. En logotyp för fem dollar förbinder inga större förhoppningar att det ska vara ett mästerverk. Det kan vara bra att hitta en nisch, så att man snabbt kan leverera olika förslag. Väljer man att arbeta med enbart logotyper, får man snabbt ihop en bra portfolio som kan vara bra att visa upp, exempelvis på Behance eller andra plattformar för kreativa människor. Det kan kännas tröstlöst i början, då konkurrensen är stenhård om jobben, men man måste börja någonstans och vartefter man gör sig ett namn kan erbjudanden dyka upp.