Grafisk design – en digital konstform

Grafisk design kan även gå under namnen grafisk formgivning eller kommunikationsdesign. När man arbetar inom yrket, kan man även kallas för originalare. När man använder sig av grafisk design, utformar man olika logotyper och kreativa projekt med färger och olika typsnitt. En grafisk design ska vara tilltalande visuellt och förmedla budskap.

Användningsområden inom grafisk design

Det finns en mängd olika användningsområden för grafisk design. Inom företagsbranschen behöver man grafisk formgivning till att utveckla logotyper för en optimal marknadsföring.

Grafisk design innebär att kan utforma digitala illustrationer och en mängd olika ikoner för alla typer av företag eller privatpersoner. En hemsida online som har snygga illustrationer, fin logga och ikoner lockar fler kunder att besöka hemsidan. Hemsidor med till exempel teknikdelar, som riktigt bra och prisvärda Airpods i många modeller, är väl värda att besöka! Denna form av grafisk design kallas kommunikationsdesign och skräddarsys efter behov och efterfrågan. Genom visuellt tilltalande design av hög kvalitet, får många verksamheter en ekonomisk vinst och konkurrenskraftiga tjänster eller produkter. Användningsområdet sträcker sig även ut till tidningar, publikationer, tryckta annonser, affischer eller till skyltar. När man ska designa finns det en del användbara tips på bra grafisk design innan man skapar.

Att arbeta som grafisk designer

Yrket kan vara både spännande och utvecklande! Arbetsmarknaden är stor och grafiska designers är efterfrågade inom i stort sett alla yrkesområden. Utbildningen kräver att man har gått yrkeshögskola inom kommunal regi, men även vissa privata skolor har kortare eller längre utbildningstid. Studietiden kan variera allt från sex månader upp till tre år. Man kan arbeta inom tryckerier, på tidningsföretag, bokförlag och reklamföretag. Söker man arbete inom olika företag är det vanligt att företaget rekryterar till sin avdelning för marknadsföring och produktutveckling. Det vanligaste arbetsverktyget är datorn med program som Adobe Indesign, Photoshop samt en rad andra program som är mycket användbara. Är man ny med att börja skapa, finns det bra tips för nybörjaren innan man börjar designa. Det är en stor fördel om man har ett kreativt, estetiskt och konstnärligt sinne, samt förmåga att analysera och utvärdera. Yrket kräver att man kan se både detaljer och helheten.

Det allt mer digitaliserade samhället välden över gör att grafisk design troligen alltid kommer att vara efterfrågad. Den digitala utvecklingen kommer på sikt förändra både arbetsuppgifter och strukturen på till exempel utbildningen inom grafisk formgivning. Man ser en allt större ökning i samhället av digitala medier som böcker, konst eller andra medier som från början var mer på en fysisk plats. Det kommer att ständigt komma allt fler mjukvaruprogram som förenklar vardagen både för en grafisk formgivare men även resten av omvärlden. Framtiden ger nya möjligheter inom digitaliseringen för grafiska designers och formgivare. Med den snabba takt av internetanvändning vi ser idag, får vi en relativt klar bild av hur grafisk design kommer att utvecklas på marknaden.