Får vem som helst kalla sig grafisk designer?

Att ha en yrkestitel känns i regel mer seriöst än att bara ange sitt namn på till exempel ett visitkort. Men får vem som helst kalla sig för grafisk designer och vad krävs för att kunna ha den titeln i så fall?

Är grafisk designer en skyddad titel?

När det gäller yrkestitlar som advokat och läkare är det så kallade skyddade titlar. Det betyder att man inte får utge sig för att vara advokat eller läkare utan att ha behörighet. Det är rent av en brottslig handling som man kan straffas för. För att kunna kalla sig advokat måste man till exempel vara godkänd av Advokatsamfundet men när det gäller yrket grafisk designer finns inga sådana krav. Grafisk designer är alltså något vem som helst får kalla sig.

Krävs det utbildning?

Nej, för att kunna kalla sig grafisk designer krävs det faktiskt ingen utbildning alls. Det kan dock vara lite missvisande att kalla sig för grafisk designer och sedan inte kunna något om design när en kund hör av sig. Driver man ett företag är det inte speciellt lönsamt att lura sina kunder att man kan något man inte har koll på. Sanningen visar sig i regel till slut.

När är man grafisk designer?

Vissa räknar sig som grafiska designers när de pysslar lite grann i olika redigeringsprogram, andra ser det först som möjligt att ha titeln när man faktiskt arbetar inom grafisk design. Det är alltså upp till var och en när man vill kalla sig för grafisk designer. I regel är det dock vanligast att kalla sig för det när man faktiskt utför arbetsuppgifter inom yrket.