Bli bättre på grafisk design

Om du kan känna igen dig i att du gillar allt som har med färg och form att göra och dessutom är bra på att uttrycka det digitalt så kan grafisk design vara något för dig. Har du redan upptäckt att du har en fallenhet för det kan du alltid bli bättre. I det här inlägget får du några tips på hur du kan bli bättre på grafisk design, oavsett om du är etablerad grafisk designer eller vill börja med grafisk design.

 

Feedback

Vi börjar med att ge tips till dig som redan är en etablerad grafisk designer. Om du känner att du vill ta nästa steg framåt är det viktigt att veta hur man kan bli bättre. Ibland kan det vara svårt att veta själv inom vilka områden man kan utvecklas. Det bästa du kan göra är att fråga andra om feedback. En bra sak du kan göra då är att använda ett enkätverktyg, då kan dina tidigare kunder eller dina nära och kära ge dig feedback som du sedan kan utvärdera. Fördelen med enkätverktyg är att det finns möjligheten att vara anonym, vilket kan kännas skönt både för dig och för de som lämnar svaren. Du kan också be om feedback via mail eller på sociala medier, men risken är då att alla inte vill eller vågar lämna den feedback du behöver eftersom man inte är anonym.

Utbildning

För att kunna jobba som grafisk designer krävs det att du har en fallenhet för det och har kunskap. Det får du bäst genom att gå en utbildning. Det finns en hel del utbildningar du kan gå för att få kunskaper inom grafisk design. Både på gymnasienivå och på högskolenivå. På högskolenivå kan du välja att gå en enstaka kurs i grafisk design eller gå en flerårig utbildning. Det finns kurser du kan gå som du finansierar själv, och de som är CSN-berättigade. Förutom att du kan gå en utbildning för att få kunskap inom grafisk design kan du läsa böcker på ämnet. På internet finns det dessutom en hel del bra inlägg och guider som visar dig hur du skapar något i till exempel Adobe Photoshop.

Öva

För att bli riktigt bra på något krävs det att du övar dig fram. Grafisk design är något du behöver öva dig på för att bli bra på. När du övar dig fram lär du också känna dig själv som grafisk designer och du kommer att märka vilken sorts stil du föredrar när det kommer till grafisk design. Det sägs ju att det krävs 10 000 timmar för att bli riktigt bra på något. Så om du ännu inte bemästrat det här med grafisk design så är det bara att fortsätta öva. För att öva på grafisk design kan du använda dig av olika program till datorn som används i grafisk design. Till exempel Adobe Illustrator, Indesign och Adobe Photoshop. Dessa program kostar månadsvis och om du inte är redo att investera i dem går det bra att använda andra gratisprogram att testa dig fram i.