Arbeta som frilansare med grafisk design

Den som vill arbeta som frilansare med grafisk design har aldrig haft lika bra möjligheter som just nu. Idag är det lättare än någonsin att nå ut till eventuella kunder och plattformar för att visa sina kunskaper. Här går vi igenom vad du bör kunna och vilka steg du bör ta.

Behöver man utbildning som grafisk designer?

Vill man arbeta som grafisk designer på en större reklambyrå eller liknande, är chansen rätt stor att många med långa utbildningar söker dessa platser. Det är med andra ord att föredra att ha en utbildning i grunden. Vill man däremot arbeta som frilansare kan man klara sig helt utan. Man måste förstås ha kunskap om grafisk design, särskilt om man tänkt sig göra större jobb. Men för att utföra enklare småjobb, räcker det med passion och baskunskaper i exempelvis Adobe-paketet. Det kan hända att man vill utbilda sig från grunden, och det finns många privata utbildningar som kan kosta en del pengar. Ett enkelt sätt att samla ihop en summa är att samla sina smålån till ett större lån, eftersom man förmodligen betalar alltför dyr ränta på dem. Man kan då välja en ränta som blir betydligt lägre än vad genomsnittsräntan är på de små lån man har, förutsatt att de är av samma storlek. Med de sparade pengarna varje månad har man möjlighet att investera i sin nya karriär som frilansande.

Vad man behöver som frilansare

Det första man behöver är grundkunskaper i följande program:

  • Adobe Illustrator.
  • Adobe Photoshop.
  • Adobe Indesign.

Programmen kostar en del, men är man student är de relativt billiga att få tag på via Adobes hemsida. Därför kan det löna sig att skriva upp sig för en kurs på en högskola. Bra utbildningar att gå kan vara:

När det kommer till datorer är en MacBook Pro att föredra. De kan finnas att köpa begagnade till bra priser. En större skärm som man kan koppla till datorn gör arbetet mycket enklare.