Arbeta hemifrån som grafisk designer

Att arbeta hemifrån som grafisk designer är helt perfekt, då allt man gör endast kräver en dator. Kundkontakter sker idag nästan uteslutande via nätet, och där kan man även publicera sin hemsida med arbetsprover för att locka till sig fler kunder.

Verktygen för att nå ut

För att nå ut behöver man synas, och gärna på fler platser samtidigt. Detta är särskilt viktigt då man jobbar hemifrån, kanske som frilansande designer utan varken designfirma eller kontor i ryggen. Då behöver man en webbsida att stå på. En sådan sköts enklast via program som WordPress eller Drupal. En annan bra tjänst som man ska utnyttja är olika molntjänster som förbättrar arbetet betydligt, och gör det möjligt att alltid ha åtkomst till sina filer. Då är det enkelt att ta datorn under armen och arbeta på ett kafé för variation. Förutom en webbplats och en bra molntjänst, är det bra med bra sidor och representation på sociala media. Man bör ta fram en bra avatar som kan ha samma stil, oavsett vilken plattform man publicerar på.

Att skaffa jobb som grafisk designer

Arbetar man hemifrån kan man använda tjänster som Upwork för att söka jobbuppdrag. Ofta handlar det om småjobb som att göra en banner eller en liten logotyp. Betalningen kan dock vara relativt liten, men å andra sidan krävs det sällan att man har utbildning eller erfarenhet för att få lämna ett förslag på jobben. Det kan råda stor konkurrens. Kvalitén på det som görs varierar kraftigt, så man gör klokt i att göra sig ett namn som borgar för just kvalité. När det kommer till dussinjobb är det omöjligt att konkurrera med de tusental som arbetar och lever i länder som Indien eller Pakistan, där både lön och levnadskostnader är helt andra. Det kan vara en god idé att skaffa sig en portfolio på nätet. Det kan vara via Behance eller en egen blogg där man visar sina alster.

Att vidareutbilda sig hemifrån

Man kan göra en hel del fortutbildning som grafisk designer ifrån sitt egna hem. Det finns en hel del Youtube videor som håller hög klass, och förutom att de är gratis, kan de leda till en hel del praktisk information om olika program och verktyg. Överlag gäller det att kunna sondera på nätet vart alla gratiskurser finns. Bara för att något är gratis behöver det inte vara dåligt, men det gäller att filtrera bort skräpet. På samma sätt finns det utbildningsdagar som kostar massor av pengar och egentligen inte tillför särskilt mycket. Har man ingen stor kassa att röra sig med, ska man undvika fortbildningar och utbildningsdagar som kostar pengar. Det finns för många gratistillfällen man istället kan nyttja och chansen är att man totalt sätt ändå får ut precis lika mycket.